Zilvervisjes uit uw huis verwijderen zonder gif

Zilvervisjes zijn een veel voorkomende huishoudelijke plaag die houden van dingen zoals behanglijm, boekruggen, gips, papier, gipsplaten, tapijt en andere materialen. Ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat uw huis grote structurele schade zal lijden, kunnen gewone huishoudelijke artikelen worden vernietigd als deze beestjes ongecontroleerd gelaten worden.

 
Waar komen ze voor? Ze geven de voorkeur voornamelijk aan donkere, vochtige plaatsen (zoals kelders, badkamers, wasruimtes, wc's) en zijn nachtdieren, zodat men ze voornamelijk 's nachts tegenkomt.
 
Zijn ze gevaarlijk? Ze voeden zich niet via de mens, brengen geen ziekte over en vergiftigen niemand, maar het is wel een ongedierte dat boeken, kleding, papieren goederen en andere huishoudelijke artikelen kunnen vernietigen.
 
Tot welke voedingsmiddelen voelen Zilvervisjes zich aangetrokken? Snel kokende haver producten, maïszetmeel, suiker, voedingsmiddelen met een hoog zetmeelgehalte. Ze kunnen tot één jaar zonder eten overleven.
 
Hieronder staan wat tips om dit ongedierte te elimineren en af te weren. Houdt er echter wel rekening mee dat de eitjes van de zilvervisjes die zijn gelegd er tot twee maanden over kunnen doen om uit te komen, dus je zult na een aantal weken waarschijnlijk met een nieuwe populatie te maken krijgen.
 
Eerst een paar tips over het reinigen:
Regelmatig stofzuigen om zich te ontdoen van de eieren (vooral goed rond plinten en scheurtjes in de muur). Leeg de inhoud van de stofzuiger in een plastic zak, sluit deze goed af en gooi direct weg.
Maak alle oppervlakken regelmatig schoon met een sopje van pepermunt of eucalyptus allesreiniger voor een afwerende werking.
Houd voedsel in afgesloten plastic bakken of glazen afsluitbare potten.
Geteisterde boeken en kleding: Leg deze een paar dagen in de vriezer om eventuele eitjes te doden.
 
Zelfgemaakt lokaas! 
 
*Buiten bereik van kinderen en huisdieren houden!
 
Pot val: een ouderwetse truc is om plakband of touw rond een hoge glazen pot te wikkelen (om het oppervlak aan de buitenkant ruw te maken zodat het ongedierte omhoog kan klimmen) en deze ongeveer voor de helft te vullen met bijvoorbeeld havervlokken (muesli) te vullen. Plaats deze pot in de buurt van een boekenplank, stapels tijdschriften of een andere vermoedelijke “hotspot” van het ongedierte. Zij zullen worden aangetrokken door de haver en kruipen in de pot, maar zullen niet in staat zijn om naar buiten te kruipen, omdat het gladde glazen oppervlak in de pot dit voorkomt . De pot regelmatig legen in een plastic zakje en dichtbinden en daarna weer opnieuw vullen.
 
Diatomeeënaarde: Strooi dit rond de plinten en gebieden waarvan u denkt dat de zilvervisjes zich verplaatsen. Dit is een niet-giftige pesticide (wordt ook gebruikt in dierenvoer) die wordt opgepikt door de insecten als ze er doorheen kruipen, het dringt door zijn beschermende schaal/huid heen en wordt geabsorbeerd. Het resultaat is snel vochtverlies waardoor het ongedierte uiteindelijk uitdroogt en sterft.
 
Aardappelpuree ballen: Meng wat aardappelpuree met aluin poeder, maak er ballen van en leg deze op karton of opgevouwen kranten rond het huis. Aluin poeder heeft, net als diatomeeënaarde, een absorberende werking en droogt de zilvervisjes uit.
 
Van de onderstaande middelen wordt over het algemeen aangenomen dat het zilvervisjes afstoot. Strooi deze rond plinten, kasten, lades en gebieden waarvan u vermoed dat het ongedierte zich verplaatst of verzamelt. U kunt ook zakjes maken of vul cupcake wikkels en plaats deze rond het huis.
Laurierblaadjes
Eucalyptus
Epsom zout (Magnesiumsulfaat - Bitterzout)
Hele kruidnagels
Kaneel
Komkommer schillen
Zakje Mix # 1: 1 theelepel gedroogde lavendelknoppen, brokjes kaneel, hele kruidnagel en zwarte peperkorrels.
Zakje Mix # 2: rozemarijn, lavendel, hele kruidnagels.