Spruitjesschotel

Soort recept: 
Spruitjesschotel
Geschikt voor 2 personen

Ingrediënten en kosten:

250 gr spekjesreepjes € 1,10
450 gr spruitjes € 0,70
450 gr aardappelen € 0,35
100 gr geraspte kaas € 0,90
Totaal: € 3,05
 
Smaakmakers:
peper
paprikapoeder
 
 
 
 
 
Bereiding:
Kook de aardappels volgens de aanwijzing op de verpakking.
Giet deze af en stamp ze fijn met (kruiden naar keuze en) een beetje kookvocht.
Maak de spruitjes schoon en kook ze in 6-8 minuten beetgaar.
Laat ze afkoelen en bak ondertussen de spekjes (zonder toevoeging van extra vet) zachtjes. De spekjes mogen niet te hard worden.
Vet een ovenschaal in met een dun laagje boter.
Snijd de afgekoelde spruitjes door midden.
Voeg wat peper en paprikapoeder toe en roer de spekjes en gehalveerde spruitjes door de aardappelpuree.
Doe het mengsel in de ovenschaal. Leg hier de plakjes kaas op.
Zet de schaal in de oven op 200 graden tot de kaas gesmolten en een beetje krokant is.
 
Tip 1: het spruitjes seizoen loopt van oktober tot maart. Voor een goede prijs koopt u ze bij voorkeur in deze periode. In het vriesvak van uw supermarkt kunt u ook buiten het seizoen gunstige prijzen vinden.
Tip 2: Maak zelf aardappelpuree. Dit is niet alleen verser, maar ook smaakvoller. En, er zitten geen e-nummers in!
Tip 3: Gebruik geen extra zout. De spekreepjes bevatten al voldoende zout.
Tip 4: verzadigd vet heeft een ongunstig effect op de gezondheid. Ook kaas bevat verzadigd vet. Echter, ook veel goede eigenschappen! Met mate kaas eten past daarom prima in een gezonde leefstijl.