Kruiden plantjes in huis halen? Gezellig en lekker gezond!

Heel leuk die verse kruiden plantjes, zoals bijvoorbeeld: Basilicum, Peterselie, Munt en Bieslook, maar wat kan je ermee?
 
Vaak gebeurde het mij dat ik bijvoorbeeld wat verse bieslook nodig had en het zonde vond om losse takjes te kopen, ik een Kruiden plantje kocht. Gelijk gezellig in de keuken of in huis. Maar wat doe je verder met zo'n plantje?
 
Laten we eerst beginnen met de verzorging. In de tuin vind ik het lastig, vanwege de temperatuurverschillen, dus zet ik er wat in de vensterbank of in de keuken.
Kruiden reageren niet goed op temperatuurverschillen en mogen niet bij de verwarming of op de tocht staan. Kruiden in potten kunnen in een groepje bij elkaar worden gezet, maar zet ze vooral niet te dicht op elkaar, er moet lucht tussen de planten door kunnen, dat voorkomt ziekten en plagen.
 
Kruiden in huis die niet alleen moeten overleven, maar zelfs moeten floreren, hebben per dag minimaal 4 – 5 uren volle zon nodig, of al dat niet kan, 8 – 10 uur kunstlicht.
 
Worden de kruiden direct in een pot zonder afvoergaten geplant, dan moeten er speciale voorzieningen voor de bodem worden getroffen, leg voordat je de pot vult met potgrond, op de bodem een laagje grind of kiezels, met daaroverheen een laagje houtskool tegen de verzuring van de grond. Zo staan de plantjes niet in drassige grond.
 
Gebruiken we potten, zowel van plastic of aardewerk, met gaten dan is het het beste om deze af te dekken met een laag potscherven en dan deze potten in een trog, bak, sierpot van bijvoorbeeld van keramiek of tin te zetten.
 
Tuinaarde in niet geschikt voor de planten, gebruik daarom potgrond, deze heeft een beter vocht vasthoudend vermogen. Voor de wat kleinere potten is potgrond die samengesteld is op basis van aarde, die bestaat uit gesteriliseerde grond en verrijkt met kunstmest, kalk en zand, het beste. De kunstmest in de potgrond is voldoende voor 6 weken.
Er is ook potgrond die bestaat uit turf of uit een mengsel van turf en zand. Deze is lichter en bedoeld voor planten in groten potten en bakken.
 
Kruidenplanten in huis gedijen het beste wanneer men ze pas water geeft als de bovenste centimeter grond is opgedroogd. In een centraal verwarmde kamer waar de temperatuur hoger is, moet men ze elke dag water geven.
 
Kruiden in huis groeien niet zo krachtig en weelderig als buiten. Houd je dus bij het plukken, want de planten hebben meer moeite om ervan te herstellen, liever bij een paar blaadjes of een klein zijtakje dan de hoofdstengel te kortwieken of af te knippen.
 
Voor je planten gaat kopen, moet je wel weten wat je ermee wilt, hieronder zal ik wat suggesties doen voor planten en wat je ermee kunt. (Of kijk bij koken voor inspiratie)
 
BASILICUM
is insectenwerend en kan gebruikt worden in gerechten met tomaten, kaas en salades. Thee van deze plant kan helpen bij een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Heb je net geverfd in huis, dan helpt een brandertje met basilicum de geur te verbloemen.
 
KERVEL
is te gebruiken in een bouquet garni, salades, vlees en vis. Decoratief zijn de zaadknoppen in kransen en thee van het blad helpt tegen een opgeblazen gevoel.
 
MUNT
is insectenwerend, lekker in drankjes en je kunt het als wasspoeling gebruiken als je wilt dat je was lekker fris ruikt. Thee van munt is eetlust opwekkend.
 
SALIE
is insectenwerend en reinigt de tanden. Je kunt het gebruiken in een bouquet garni, vlees en visvulling. Thee van salie is goed tegen hoest, digestief(goed voor de maag dus) en je kunt er je mond mee spoelen.
 
LAVAS
is te gebruiken in soepen, salades, kasserollen en de Indiase keuken.
 
BIESLOOK
is heerlijk in een kruidenboter, salades en eiergerechten.
 
PETERSELIE
is te gebruiken in sauzen, salades, eiergerechten, soepen en als garnering. Leuk om te weten is dat je het ook kunt gebruiken om groene verf van te maken!